Tak, tak proszę Państwa lekcje techniki to nie tylko zasady ruchu drogowego, obwody elektryczne, przepływ prądu, materiałoznawstwo czy rzuty prostokątne i przeliczanie skali to także nauka umiejętności przygotowania pełnowartościowych posiłków.
Realizując poszczególne tematy z działu ABC zdrowego życia: „Zdrowie na talerzu”, „Sprawdź co jesz” czy „Jak przygotować zdrowy posiłek” uczniowie dowiadują się dlaczego pożywienie powinno być zróżnicowane, jakie funkcje pełnią białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne.
Uczą się obliczać zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka (słynne kilokalorie - kcal) uwzględniając takie czynniki jak wiek, płeć, masa ciała oraz aktywność fizyczna danej osoby.
W oparciu o Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej z 2016 roku i obowiązujący od 2020 roku Talerz Zdrowia - wiedzą, które grupy artykułów można jadać kilka razy dziennie, natomiast inne lepiej ograniczyć. Dane w piramidzie na bieżąco aktualizuje Polski Instytut Żywności i Żywienia w oparciu o wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
Czyli ponad wszelką wątpliwość warzywa i owoce – to podstawa naszego żywienia!
Przy organizacji warsztatów przydatne okazały się materiały edukacyjne „Ekipa Chrumasa gotuje” pochodzące z programów żywieniowych „Owoce i warzywa w szkole”, „Mleko w szkole” realizowanych w naszej placówce w poprzednich latach.
Przy okazji – zapraszamy na kanał Youtube – na serial „Pamiętniki Chrumasa” - który w zabawny sposób zachęca dzieci oraz ich rodziców do zdrowego odżywiania:
https://www.youtube.com/watch?v=GOL4nLC1ky4,
https://www.youtube.com/watch?v=cg689HXbpJI
i do fotogalerii obrazującej nasze poczynania z 9 i 13 maja w super wytrzymałej :) i super wyposażonej kuchni szkolnej w budynku liceum naszego Zespołu Szkół.
Marek Ilgiewicz
https://www.resko24.pl/aktualnosci/3815-ekipa-chrumasa-w-akcji-czyli-warsztaty-kulinarne-klas-5-a-i-b-zdjecia.html#sigProId924e519a45
Resko24.pl/ZS Resko