RESKO | Uczniowie Zespołu Szkół w Resku, w ramach zajęć z edukacji zdrowotnej, wzięli udział w praktycznej akcji pod hasłem „Wiem co jem”. Tym razem, pod okiem nauczycieli, wyzwaniem było przygotowanie tradycyjnych pierogów z farszem z sera i ziemniaków – od mąki po gotowe, apetyczne danie.
Inicjatywa miała na celu nie tylko naukę podstaw gotowania, ale także zwrócenie uwagi na kilka kluczowych aspektów zdrowego stylu życia i świadomego gotowania:
-
Tworzenie zdrowego posiłku od podstaw: Uczniowie klasy 7 samodzielnie przygotowali ciasto i farsz, poznając składniki i cały proces produkcji domowych pierogów.
-
Współpraca i organizacja pracy: Jak podkreślają nauczyciele, tego typu zajęcia uczą uczniów, jak efektywnie dzielić zadania, współdziałać w grupie i wspólnie tworzyć coś wartościowego.
Zero waste w kuchni: Ważnym elementem akcji było również zwrócenie uwagi na możliwość ponownego wykorzystania produktów, które często zostają w kuchni, promując w ten sposób ideę minimalizowania marnotrawstwa żywności.
Zajęcia rozpoczęły się pod opieką wychowawczyni, Pani Marty, a finałowe etapy przygotowania pierogów koordynowała Pani Paulina Minko. Jak widać na załączonych zdjęciach, efekt wspólnej pracy był imponujący – pierogi wyglądały i, jak donoszą uczestnicy, smakowały „nieziemsko”!
Akcja „Wiem co jem” to doskonały sposób na połączenie teorii z praktyką i promowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród młodzieży Zespołu Szkół w Resku.
https://www.resko24.pl/aktualnosci/4523-zs-resko-uczniowie-gotuja-tradycyjne-pierogi-promujac-idee-wiem-co-jem.html#sigProId06a2711c40
Resko24.pl/ZS Resko

Uwaga! Komentarze są prywatnymi opiniami Czytelników, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Jeśli jakikolwiek komentarz narusza obowiązujące prawo lub zasady współżycia społecznego, prosimy o kontakt: zgłoś komentarz. Komentarze niezwiązane z artykułem, naruszające regulamin lub zawierające uwagi do redakcji, będą usuwane. Dla swojego komfortu i ochrony nicka - zaloguj się.